Základní informace
- objem 3kg zelené kávy
- elektrický ohřev 9kW
- regulace otáček bubnu
- regulace odtahového ventilátoru
- programovatelný termostat
- rychlé zchlazení kávy v bubnu s mixováním a odsáváním tepla
srpen / 2021
návrh / výroba / tryskání balotinou / montáž / dodání / zaškolení
Velkou výzvou pro nás byl návrh a následná výroba pražičky kávy. Pražička v jednom cyklu pojme až 3 kg zelené kávy, kterou upraží za zhruba 20 minut, tato doba se mění v závislosti na druhu kávy. O opražení se starají tři topná tělesa o celkovém výkonu 9 kW. Stabilní teplotu při pražení zajišťují programovatelné termostaty. Díky frekvenčním měničům lze regulovat otáčky bubnu i otáčky odtahového ventilátoru. Díky cyklonu odcházejí během pražení kávové plevy do speciálního koše. Na pražičce nechybí ani takzvaná ochutnávací lopatka, kterou zkušený barista kontroluje proces pražení. Po dokončení pražení je velmi důležité kávu co nejrychleji zchladit, aby byl ukončen proces pražení a káva si zachovala své kvality. K rychlému zchlazení slouží buben, ve kterém se upražená kávu mixuje a zároveň se spustí výkonný odtahový ventilátor pro odčerpání horkého vzduchu.
Více informací se dočtete v blogové sekci.
Zpět na REALIZACE Pokračovat na BLOG"Ve snaze najít vhodnou pražičku pro naši pražírnu jsme prošli poměrně velkým výběrem, avšak u každé z nich jsme narazili na omezení nebo limity, které by nás výrazně omezovaly při pražení kávy a údržbě samotné pražičky. S touto výzvou jsme oslovili konstrukční kancelář Kizek, která pro nás byla schopna poskytnout kompletní servis týkající se vývoje a výroby pražičky přesně podle našich specifických požadavků. Firma Kizek navíc přinesla do procesu své konstrukční a technologické know-how, čímž umožnila vznik kompaktní a unikátní pražičky kávy. Prostřednictvím této nové pražičky jsme schopni dosahovat naprosto výjimečných čistých chutí kávy, které by jinak nebylo možné docílit. Důležitá údržba a zajištění hygieny pražičky je díky použitým materiálům a snadnému přístupu ke všem částem, velice snadná a časově nenáročná."